Oct. 12, 2022

Цените вървят нагоре, а ние трябва да действаме

Цените вървят нагоре, а ние трябва да действаме

Не мисля че ще излъжа, ако кажа че в последните вече близо три години ‘нормалният’ ни начин на живот е изправен пред сериозни изпитания. Последното такова идва основно от пост-ковид ефекта върху икономиката, както и от войната в Украйна, а именно - инфлацията. Истината е, че подобна повсеместна инфлация е едно от житейските изпитания, които може да ни провокира да се замислим над личните си финанси. За да направим това, не е нужно да сме били добри по математика в училище, така че не свеждайте глава. По-лесно е отколкото някои от вас биха си мислили, защото едно от най-ключовите неща в личните финанси е това да имаме осъзнатост - какво, къде и колко харчим, както и защо.

 

Отговорът на нашите проблеми често може да се реши от един празен лист хартия. Аз лично в края на всеки месец си предвиждам разходите за идващия месец, както и какви доходи биха постъпили. Няма да съм единствен, ако призная че в повечето случаи винаги има някой разход, който съм забравил и добре че се сещам, защото иначе щях да съм неприятно изненадан. По-рано тази година имахме епизод със Стойне Василев. Наскоро последвах още един негов пример, а именно да си водя подробна справка в Excel или Google Sheets, където детайлно да въвеждам касовите бележки от пазаруването в супермаркета. От една страна ви е ясно колко може да се спести ако намалим храненето извън вкъщи, но и можем да оптимизираме парите похарчени в супермаркета като по-осъзнато си правим покупките.Например: лично аз съм фен на хубаво месо и бих отделял повече в тази посока, отколкото за сладки неща. Водейки тази справка в таблицата, останах че разходите ми за тези две неща са сходни… или по-скоро ‘бяха’ сходни.

 

И така, имайки представа за приходите и разходите за месеца, можем да си изведем баланса - след като платим всичко ще ни остане ли нещо, или ще трябва да си използваме спестяванията, за да покрием идващите разходи. Базовото ниво за спестяване е 10%, тоест да можем да спестим 10% от месечните си доходи, след като извадим предвидените разходи. Според мен този процент трябва да е по-скоро към 30%, защото в тези 30% бих искал да предвидя обикновени спестявания, средства за инвестиране,  средства за бъдещи пътувания, както и средства за бъдещи подаръци. Гледам толкова в бъдещето, за да не трябва да правя извънредно големи разходи в един месец. В днешно време, предвид икономическата ситуация, дори и десетте процента могат да се окажат непостижимо изпитание. Ключовото е това изпитание да бъде само преходно, а да не свикнем, че е нормално да не ни остават средства за спестявания. След като съм отделил спестявания по отделните ‘пера’, трябва да реша как да се оползотворят средствата. Истината е, че ползвам една и съща ‘стратегия’ всеки месец, но за това ще поговорим някой друг път. Междувременно вие може да научите и приложите вашите знания в тази посока на едно интересно събитие през октомври в София. 

 

Съвсем скоро, а именно идващата събота на 16-ти октомври, ще се проведе младежкото събитие ‘Левчето’, което е организирано от AIESEC България. На него ще можете да се запознате с други млади хора, които имат интереси в сферата на финансите, както и да чуете интересни панелни дискусии на професионалисти в сферата на финансите. По традиция на ‘Левчето’ гостуват както хора от бизнес сектора, така и университетски преподаватели, което дава потенциал за доста интересни сблъсъци на академията и практиката. Освен да слушате, на ‘Левчето’ може и самите вие да получите ценен опит. Организаторите предлагат интересна инвестиционна симулация, където може да тествате своите знания в 

 

Събитието е на 16ти октомври в Парк хотел Можете да намерите повече информация за събитието в този линк.