April 6, 2021

Препоръките на Мила и Диди от Аз Чета

Препоръките на Мила и Диди от Аз Чета

 

По време на разговора си с Мила и Диди, изникнаха много книги и статии, които се споменаха. За да е по-ясен листа, разделяме го на три категории проект 48, препоръчани книги и книги, които очакват да излязат. 

Проект 48

 Проект 48 е инициатива на "Аз Чета" и "Читалището", която има за цел да постави темата за медийна грамотност като част от функционалната грамотност на преден план в обществото. Това е наложително, защото все по-масови стават фалшивите новини, deep fake технологиите и самата Милена сподели в епизода, че "Аз Чета" са ставали жертва на фалшивите новини още преди това да е разпознато като масов проблем на дигиталното ни общество.

Двете организации се борят с този проблем като публикуват статии по теми като критично мислене, липсата на медийна грамотност у нас, как да различим фалшивите новини от истинските и прочее. Идеята е, че чрез тези статии, читателите да се образоват по темата и да придобият умението да вземат информирано решение, а не да се поддават на фалшиви новини, популизъм или други техники за манипулация на общественото мнение.

 

Препоръчани книги

Понеже тепърва ще четем препоръчаните книги, не можем да оставим своя оценка, но пък ако кликнете на името на всяка книга, ще се озовете в goodreads и ще видите допълнителна информация. 

The Couch Potato / Мързеливият Картоф - Jory John

Задочни репотражи за България - Георги Марков

1984 - George Orwell

Разказът на прислужницата - Маргарет Атууд

Крехко равновесие - Рохинтън Мистри

Range - David Epstein

Трети шанс - Валентина Мизийска

Спортният ген - David Epstein

 

Предстоящи заглавия

Годината на бягствата - Санджив Сахота

Стихосбирка "Съм" - Елица Мавродинова

 

Това е всичко от нас за този епизод! Ако сте чели някоя от книгите, моля споделете своето впечатление. Можете да направите това през гласовите съобщения, както и да ни пишете в някоя от социалните ни мрежи.