Sept. 4, 2022

Защо не работеше Светофарът? - Летни пътувания и есенни планове

Защо не работеше Светофарът? - Летни пътувания и есенни планове

През последните месец и нещо Светофарът не работеше. Причината е една — след тежката (последна) учебна година през която преминахме и двамата с Денис имахме нужда да се изключим от обичайния ни дневен ред. Отчитаме като грешка, че не го изкомуникирахме правилно с вас, хората, които ни слушате. Тази статия е нашият опит да се поправим, да ви покажем и разкажем какво преживяхме през лятото, да споделим своите планове за бъдещето на Светофар. Нека караме по хронологичен ред.

 

Една от основните наши цели е да създадем общност, основана на взаимна подкрепа. Общност, която да поощрява кооперацията между отделните хора. Всеки по своя начин, всеки пред хората, с които контактува. Освен да се запознаваме с хора с подобна ценностна система, време бе да направим следващата крачка — да ги запознаем помежду им. На 15 Юли събрахме част от гостите, които са ни гостували в подкаста на приятелска вечеря. Най-хубавото за нас с Денис е положителната обратна връзка, която получихме от гостите. Унесени в разговори забравихме да си направим снимки за спомен, но ето урок за догодина.

 

Десетина дни по-късно с приятелката ми заминахме за Италия. Разходихме се напред-назад, като хайлайта на пътуването за мен беше о. Капри (10/10, would recommend). Върнахме се и след кратка почивка тръгнахме към Пирин, където яздихме Кончето и изкачихме връх Вихрен. С Вихрен съм изключително горд, защото го изкачих с отвратителни болки в коляното, но катерейки големите камъни в един момент просто спрях да мисля за болката, само за всяка следваща крачка. Малко по-късно пък минах през Стара планина.

На снимката: пристанището на о. Капри, Италия

Говорейки за Стара планина, Денис също я посети, стигайки Райското пръскало и  връх Ботев в първия ден, а във вторния направи преход то прекрасната хижа Мазалат. След това отиде на о. Крит и се прибра в Копенхаген. Сбих лятото на Денис в две изречения, защото не искам да говоря от негово име, като той може сам да разкаже.

На снимката: Тарзановата пътека - гледка от Райското пръскало към хижа Рай

Като цяло лятото ни научи, че почивката не е задължително да означава постоянно лежане на диван/шезлонг и нищоправене. Почивката за нас може да е обвързана с физическо натоварване от рода на дълги походи. Ключовото за нас е да се откъснем от ежедневието си и да се заредим с позитивна енергия. Психическата почивка взима превес над физическата такава. Друг урок от планината е, че има страхотен потенциал за развитие на кажи-речи всичко свързано с планински туризъм. Показател за това е, че голяма част от хижарите са сравнително млади хора (особено по Витошките хижи), както и факта, че има все повече хора, които улесняват намирането на информация за маршрути, интересни места в планините и т.н. (поздрави за Бат Свет, един от планинските водачи, които визирам). 

 

След бурно лято идва също толкова бурна есен за нас, макар и в различна посока. Докато до момента се чудихме как да се откъснем от ежедневието си, сега полагаме усилия да го структурираме наново. Да, работата е важна част от ежедневието и на двама ни, но ако сте слушали поне един наш епизод знаете, че кариерата не е единственото нещо, което искаме да развиваме. От началото на подкаста насам не сме имали стабилна структура на работния процес. Поне не и за дълго време. След като и двамата завършихме университет това лято, имаме една диня под мишниците си по-малко. Освободеното време влагаме в структура на подкаста (съответно и в неговото развитие). В близкото бъдеще това означава 8 нови епизода до края на годината като започнем от 13/09, във вече познатия формат - два пъти месечно, през вторник. Работим и по разширяването на онлайн присъствието ни чрез статии като тази, която четете, имейл бюлетин, епизоди в YouTube и други. 

 

Както знаете, Светофар се издържа от нашите джобове без рекламодатели. По-дългосрочните ни цели са да променим това и подкастът да стане самоиздържащ се. Към днешна дата не смятаме да правим Patreon или друг платен канал, за който да се абонирате, поне не и в близката година. Вместо това сме се насочили към B2B сделки, като към този момент работим върху два проекта, за които не искам да споделям. Да не вземем да урочасаме нещо.

 

Помощта от вас се изразява в нещата, които сме казвали многократно в епизодите си - ако ви хареса някой наш епизод или пост, споделете го с приятели и познати. Можете да се запишете и за нашияимейл бюлетинкато там правим месечни ъпдейти за предстоящите епизоди на Светофар, както и лични преживявания и уроци.

 

До скоро!